Lux Vulgaris

Land404 x Tur Studios är Karlskronas egna projektrum för samtidskonst. Här bjuder vi in konstnärer att experimentera och testa nya idéer och uttryck emot en publik. En gång i månaden hålls vernissage – gärna med introduktion till utställningen av konstnären eller annat spännande. Nästa utställning är med konstnären Loke Berg.

Plats: Tur Studios, Fortifikationsgatan 8
Tid: Lördag 24 februari, kl. 13.00

Loke Berg – LUX VULGARIS

Under början av 40-talet emballeras konstföremål och artefakter över hela Europa för att skydda dem från luftangrepp under kriget. Med utgångspunkt i en italiensk publikation från 1942 elaborerar Loke Berg med utställningen LUX VULGARIS på värdet i att skydda kultur nu och då. Både som en helig gest och preliminär handling.

“I april 1940 packas en lastbil mitt i natten utanför storkyrkan i Stockholm. St:Göran läggs på rygg i en säng av elfenben och lasten försvinner sedan i mörkret, ned i de underjordiska gångar som påbörjats under arbetet med tunnelbanan. Samtidigt i Italien sveps renässansmästerverk in i tjock bomullsväv, madrasser flätas och hängs som ridåer över altare i katedraler och kapell. Någonstans mellan språket som dikterar våra villkor och poesins bortglömda vingar, skönjer jag samtiden i en blyvit dimma. Allt är ett upprivet paket -till salu- så ock våra minnen; beslutens grav.”
– Loke Berg